Alle VvE’s duurzaam middels Groene Stroom

J. Bakker Vastgoedbeheer beheert de appartementencomplexen voor ruim honderd Verenigingen van Eigenaars in en rond Wageningen. Door namens al die VvE’s in onderhandeling te gaan met stroomaanbieders, konden ze een voordelig raamcontract voor groene stroom afsluiten, goedgekeurd door klimaatbureau Hier.nu.

Stroom groener én voordeliger voor Verenigingen van Eigenaars

Al die losse contracten met stroomaanbieders, daar wilden ze vanaf bij J. Bakker Vastgoedbeheer. Zij beheren 75 appartementencomplexen in Wageningen en nog eens 30 in omliggende plaatsen, in opdracht van de Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) van al deze appartementen. Onder dat beheer valt ook de elektriciteit in de gemeenschappelijke ruimtes zoals liften, gangen en trappenhuizen. “Alles bij elkaar gaat het dan over zo’n 1 miljoen kiloWattuur per jaar”, vertelt Roy van Paassen, financial controller. “Dat is een hoeveelheid waarover je met een stroomaanbieder in onderhandeling kunt gaan.”

Foto Guy Ackermans

Groene stroom vve

80% Nederlands

“We besloten dat we al die complexen in één raamcontract wilden hebben”, vult directeur Peter Wondergem aan. “Het idee was dat het voor de VvE’s goedkoper, groener en eenvoudiger kon.” Omdat er nogal wat vage groene claims rondgaan in de energiewereld, klopte het bedrijf aan bij klimaatbureau Hier.nu. “De ene bron is wat groener dan de andere”, leerde Van Paassen. “Het allergroenst is elektriciteit die volledig in Nederland door wind en zon is opgewekt. Dat is helaas zo duur dat we daar niet bij onze VvE’s mee aan konden komen. Daarom kiezen we voor de definitie van Hier.nu: groene stroom is voor minstens 80% in Nederland opgewekt uit duurzame bronnen – zon, wind, maar ook biomassa.”

Vervolgens gingen ze met vier aanbieders van groene stroom in onderhandeling. Daarvan deed Essent uiteindelijk een bod waar Wondergem en Van Paassen goed mee uit de voeten konden. “In plaats van 7 tot 11 cent per kWh gaan de VvE’s voortaan 4,7 tot 6,2 cent betalen”, aldus Van Paassen. “Daarmee is een VvE zo’n 10-30% goedkoper uit”, rekent Wondergem voor. “Hoeveel dat per bewoner is, varieert nogal. In sommige complexen gaat het alleen om een paar lampen in het trappenhuis, dat scheelt misschien een tientje per jaar. Maar zodra er een lift is, begint het aan te tikken.”

Nu J. Bakker Vastgoedbeheer met al zijn VvE’s overstapt op groene stroom, waarbij het eigen kantoor ook meteen is meegenomen, mag het zich officieel partner van Hier.nu noemen: bedrijf dat bijdraagt aan de oplossing van het klimaatprobleem.