Geluidseisen airco’s

De meteorologische zomer is goed begonnen met deze eerste week van juni, een temperatuur van 27 graden is behaald. Zullen de hitterecords in 2021 elkaar weer in rap tempo gaan opvolgen? Het is dan ook niet zo gek dat er steeds meer wordt nagedacht over de aanschaf van een airco. Met name binnen appartementencomplexen kan de temperatuur hoog oplopen.

Sinds 1 april 2021 gelden er voor het plaatsen van airco’s en warmtepompen strengere regels. Deze installaties mogen namelijk niet meer geluid veroorzaken dan 40dB. Deze norm geldt niet voor de installatie zoals deze uit de fabriek komt, maar wanneer de installatie is geplaatst. Met andere woorden: vanaf de plaats waar de airco of warmtepomp is geïnstalleerd mag deze niet meer dan 40dB geluid produceren gemeten vanaf de buren.

Deze landelijke geluidsnorm is het maximaal aantal toelaatbare decibel. Het kan zijn dat een VvE hiervan afwijkt en een nog strengere geluidsnorm vaststelt in de algemene ledenvergadering. Indien u als eigenaar overweegt om een airco of warmtepomp te plaatsen heeft u toestemming nodig van de algemene ledenvergadering. De algemene ledenvergadering kan eventueel aanvullende eisen stellen zoals een verplichting tot jaarlijks onderhoud en een vakkundige installatie.

Het is aan te raden om de eisen voor het plaatsen van een airco of warmtepomp vast te laten leggen in een gebruikersovereenkomst. Een gebruikersovereenkomst is een overeenkomst die wordt gesloten tussen de eigenaar en de VvE waarin zaken als installatie, onderhoud, aansprakelijkheid en verzekering worden geregeld. Ook is hier vaak een zogenoemd ‘kettingbeding’ in opgenomen wat inhoudt dat de overeenkomst overgaat op de opvolgende eigenaar.

Kortom, bent u van plan om een airco te plaatsen voor wat verkoeling in uw appartement? Houdt dan bij het kiezen van het type rekening met de maximale geluidsnorm en vraag eerst toestemming aan de VvE alvorens u overgaat tot plaatsing.